Chronische longembolieEen longembolie kan acuut verlopen en zal in veel gevallen voor ernstige klachten zorgen. De behandeling in het ziekenhuis zal bestaan uit het geven van krachtige bloedverdunners en verlichten van de klachten. De bloedverdunners voorkomen het ontstaan van nieuwe bloedklonters (embolieën) en helpen het lichaam om reeds bestaande embolieen af te breken. Bij sommige patienten is het lichaam niet in staat het stolsel uit de longslagader(s) te verwijderen, er is dan sprake van chronische longembolie/longemboliën.

Enkele patiënten zijn gebaat bij het operatief verwijderen van de chronische longemboliëen. De operatie staat bekend onder de naam Pulmonale Trombo-Endarteriëctomie (PTE). Niet iedereen komt voor een dergelijke operatie in aanmerking. Bovendien worden chronische longembolieën soms geaccepteerd omdat het verder geen klachten geeft. De patiënt zal in zo'n geval wel levenslang aan de bloedverdunners moeten.

Complicatie chronische longembolieen
Het gevaar van chronische longembolieen is dat zij een grote slagader of meerdere kleine slagaders van de longen (gedeeltelijk) afsluiten waardoor er chronisch hoge bloeddruk in het vaatbed ontstaat. Dit wordt ook wel pulmonale hypertensie genoemd. De rechterkant van het hart (resp. rechterboezem en rechterkamer) zal extra hard moeten pompen om het bloed door de longslagaders te krijgen, hierdoor zal de rechterkant van het hart dikker worden (hypertrofie). Uiteindelijk zal de rechterkant van het hart dusdanig vergroot en verdikt zijn dat het pompfunctie verliest en hierdoor gaat falen, dit wordt decompensatio cordis genoemd.

Chronische darmontsteking?
Mogelijk dat een chronische darmontsteking de kans op een longembolie vergroot, onderzoek naar deze stelling wordt op dit moment nog verricht.


© 2014 Longembolie.info, Alle rechten voorbehouden