Lange vliegreis risicofactor voor longembolieLang stilzitten in het vliegtuig is potentieel gevaarlijk voor de ontwikkeling van een longembolie. In een vliegtuig zit men overwegend langdurig in dezelfde houding, hierdoor stagneert de doorbloeding van de extremiteiten (armen en benen). Deze verminderde doorbloeding verhoogd de kans op het ontstaan van een bloedstolsel (diep-veneuze-trombose). Bovendien ontstaat er sneller een bloedstolsel of een embolie, in de hogere atmosfeer waarin andere drukken gelden en zich een ijlere lucht bevindt.

Wat kan ik doen om trombose of een longembolie tijdens (lange) reizen te voorkomen?
Vanzelfsprekend doet u er goed aan om minstens één keer per uur een stukje te wandelen in het vliegtuig, even opstaan en de benen strekken om de doorbloeding te stimuleren. Verder kunt u al zittend ook de onderbenen stimuleren door afwisselend te tenen naar u toe te trekken en van u af te duwen. Door de afwisselend verlagen en verhogen van de spiertonus van de onderbenen wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Zorg voor voldoende hydratie en drink dus voldoende vocht in het vliegtuig. 'Dikker' bloed bij verminderde vochtinname zal makkelijker stollen en eerder zorgen voor problemen.


© 2014 Longembolie.info, Alle rechten voorbehouden